Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Je li dubrovačka restoranska scena trajno teško oštećena?

dubrovnik-zidine

U Dubrovniku restorani ne rade od početka listopada mjeseca lanjske godine kad su prestali dolaziti turisti. Pojedini gradski restorani, namijenjeni Dubrovčanima, radili su do početka lanjskog lockdowna, 27. studenog.

adsense_content_v3

Od tog je datuma do danas u Dubrovniku sve zatvoreno, jet Dubrovačka županija uopće nije izašla iz lockdown. I vjerojatno neće još mjesec dana. Isto vrijedi i za restorane u Malom Stonu i u drugim dijelovima dubrovačke obale.

Dubrovački restorani ne rade, dakle već pola godine. Lani su bili otvoreni tek nekoliko mjeseci. Dubrovačka je restoranska scena bez ikakve sumnje najveća žrtva korone u cijeloj hrvatskoj ugostiteljskoj industriji. Veliko je pitanje kada će se i kako moći oporaviti restoranska industrija, koja drugu godinu zaredom provodi u hibernaciji.

Dubrovački restorani jesu godinama radili s ozbiljnim ekstraprofitima, jer su postizali daleko najviše cijene u Hrvatskoj, posve neusporedive s Kvarnerom ili Zagrebom. Međutim, jasno je da se s vremenom i veoma debele financijske zalihe  moraju rastopiti.

Drugo, možda još važnije, veliko je pitanje s kakvim će osobljem dubrovački restorani dočekati ljeto. Sezona će svakako  biti dobra, bolja nego lani, no s obzirom na predugu pauzu i na očekivanu krizu s kompetentnom radnom snagom, zaista nismo sigurni mogu li restorani biti spremni primiti zahtjevnije goste.

I treće, mali broj dubrovačkih restorana oslanjao se na lokalne dobavljače: te su linije nabave sada vjerojatno prekinute. Dubrovačka restoranska scena nikad nije bila osobito dobra, ali su pojedini restorani, poput Nautike i 360 postizali međunarodno  visoku razini, dok je nekoliko lokalnih bistroa i klasičnih ribljih restorana činilo relativno  čvrstu kičmu srednje gastronomske ponude. U lipnju ćemo vidjeti što je od svega  toga ostalo.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Je li dubrovačka restoranska scena trajno teško oštećena?

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min